Okuloplasti
Oküloplastik cerrahi göz biliminin göz kapakları, gözyaşı yolları ve orbita (göz çukuru) hastalıklarıyla ilgilenen branşıdır. Okuloplasti bölümünde göz torbalarının alınmasından protez göze, göz içi tümör ameliyatlarından, botoksa kadar her türlü tedavi ve estetik cerrahi uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
Kapak Hastalıkları
Pitozis
Göz kapağı hastalıklarının en sık rastlanılan şekli “pitozis” olarak adlandırılan üst kapağının düşüklüğüdür. Göz kapağı düşüklüğü bir veya her iki göz kapağını da etkileyebilir, kalıtımsal olabilir ve doğuştan olabileceği gibi yaşlanma, travma veya sinir felci gibi sebeplere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir. Doğuştan olan kapak düşüklüğü göz kapağını kaldıran levator kasının gelişimindeki bozukluktan kaynaklanırken, yaşlanmaya bağlı olan kapak düşüklüğü kapağı kaldıran kasın zaman içinde esnemesinden kaynaklanır. Kapak düşüklüğü çok hafif olabileceği gibi göz bebeğini örtecek kadar ileri boyutta olduğunda görmeyi de engelleyebilir. Doğuştan olan kapak düşüklüklerine konjenital (doğumsal) pitozis adı verilir. Göz bebeğini örtecek kadar ileri olan doğumsal kapak düşüklükleri görme gelişimini engelleyerek göz tembelliğine yolaçacağından bu hastalarda tedavinin zamanlaması önem taşır ve kapak düşüklüğünün acil olarak düzeltilmesi gereklidir. Görmeyi etkilemeden sadece kozmetik sorun oluşturan hafif dereceli kapak düşüklükleri ise çocuğun toplum içinde kendini daha rahat hissetmesi ve psikolojik gelişiminin olumsuz etkilenmemesi için çocuk okula başlamadan hemen önce (5-6 yaş civarı) düzeltilmelidir. Pitozisin tedavisi cerrahi olarak yapılır. Hafif doğumsal kapak düşüklüğü ve yaşlanmaya bağlı oluşan kapak düşüklüklerinde ameliyatta göz kapağını kaldıran kas kısaltılarak güçlendirilir. Sinir felcine bağlı olan veya kas işlevinin çok az olduğu ağır doğumsal pitoziste ise göz kapağı deri altından silikon bandlarla hastanın alın kasına asılarak hastanın kaşlarını kaldırarak gözlerini açabilmesi sağlanır.
Kozmetik Kapak Cerrahisi
Vücudumuzu örten derinin en ince olduğu yer gözlerimizin çevresidir. Farkında olmadan her gün binlerce kez tekrarlanan göz kırpma hareketi ve yerçekimi etkisi ile yıllar içinde göz kapağı cildi incelir ve cilt altındaki kas tabakası zayıflar. Sigara ve güneş ışığı gibi çeşitli çevresel etkenlerin yoğunluğu ve kişinin kalıtımsal özellklerine bağlı olarak da değişmekle beraber genellikle otuzlu yaşların sonlarına doğru göz çevresindeki yaşlanma değişiklikleri belirgin hale gelmeye başlar. Göz kapaklarını destekleyen dokularda oluşan zayıflamaya bağlı olarak göz çevresindeki yağ yastıkçıkları öne doğru gelerek kapaklarda torbalanmalar oluştururken, gevşeyen kapak derisi de sarkarak kıvrımlanma gösterir. Zaman içinde ortaya çıkan bu yaşlanma değişikliklerinin boyutunu belirleyen en önemli etken kişinin kalıtımsal özellikleridir ve çoğu zaman aynı ailenin farklı bireylerinde benzer değişiklikleri görmek mümkündür. Göz kapağı derisindeki sarkma ve torbalanmalar cerrahi olarak düzeltilebilir. Blefaroplasti ismi verilen bu ameliyat sırasında alt ve üst göz kapaklarında sarkma oluşturan fazla deri kesip çıkartılırken, gerekiyorsa göz çevresindeki yağ torbaları da küçültülür.